Rapport RIDLV: ‘Gezondheid in drievoud’

RIDLV stelt het Burgerberaad centraal in nieuwe strategie

De Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voedsel (RIDLV) stelt het Burgerberaad centraal in de strategie om haar visie ‘Gezondheid in drievoud’ te realiseren: “het huidige gepolariseerde gesprek biedt geen ruimte om de noodzakelijke veranderingen te bewerkstelligen”.

Op 7 september heeft de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding haar nieuwe integrale visie gepubliceerd, ‘Gezondheid in drievoud’. In deze visie pleit de raad voor een systeemverandering in onze voedselketen gebaseerd op: ‘een gezonde planeet, een gezonde consument en een gezonde boer.’ Alleen als al deze 3 facetten ‘gezond’ zijn kan er sprake zijn van een gezond systeem. Gezondheid wordt in deze visie bekeken in een breed perspectief, waarbij ook de economische positie een rol speelt.

“Om een systeemverandering in deze richting mogelijk te maken moeten we ook durven kijken naar nieuwe manieren van democratische besluitvorming”, aldus de raad. “Het huidige gepolariseerde gesprek biedt geen ruimte om de nodige veranderingen te bewerkstelligen”. Het burgerberaad volgens de principes van een G1000 kan zowel op gebiedsniveau als op landelijk niveau van grote betekenis zijn om de verbinding tussen burgers, consumenten en boeren te herstellen. “In het Burgerberaad G1000 nemen alle verschillende betrokken samen verantwoordelijkheid voor de toekomst van ons voedselsysteem”. Voor de raad speelt het burgerberaad G1000 dan ook een belangrijke rol in de gewenste systeemverandering.

Benieuwd naar het rapport? Lees hier het uitgebreide rapport en lees hier de samenvatting van het rapport.

En heb je het persbericht gemist? Lees deze hier terug.