Verslag Kenniscoalitie: ‘Vragen over Kennis’

Verslag van de Kenniscoalitie, December 2020, door Joke ter Stege

Is de kwaliteit van de Nederlandse bodem achteruit aan het gaan? Hoelang kunnen we nog doorgaan met het “droogpompen” van (veen)weidegebieden? Kunnen wij als land in ons voedsel zelfvoorzienend worden? 

Ga er maar aan staan, je wordt ingeloot als burger in de G1000Landbouw en voor je het weet breek je je hoofd over bovenstaande vragen op een zaterdagmiddag in de loop van 2021. Met een google search kom je er vermoedelijk niet uit, en ook doorgewinterde academici zullen het lastig vinden om zonder te blikken of blozen je een antwoord te geven. En toch, hebben wij er als organisatie van de G1000Landbouw vertrouwen in dat een diverse groep aan inwoners van Nederland met elkaar een goed onderbouwde visie kunnen formuleren. Als er tenminste een faciliterende infrastructuur is waarbij deze vragen zorgvuldig behandeld kunnen worden.

Het opzetten van deze infrastructuur is waar de ontpopte kenniscoalitie zich over buigt. De weg wordt geleid door een paar uitgangspunten: ‘transparantie en autonomie’.  Door het alsmaar groeiende netwerk aan vak deskundigen, wetenschappers en enthousiastelingen bereiden we ons voor op een onverzadigbare poel aan diverse informatie. 

De uitdaging waar we op dit moment voor staan is om de kanalen te bedenken via welke de deelnemers hun vragen het kennisveld in kunnen sturen. “Snel-kanalen” zoals een Whatsapp-kennisdesk vragen om logistieke uitdagingen, waarbij er wordt gedoken in API-tools, optionele digitale platforms en beschikbaarheid van vrijwilligers om te helpen. Meer complexere opties zoals het kunnen faciliteren van brainstormsessies met uitgenodigde deskundigen, of het opzetten van een netwerk waarbij deelnemers zo direct mogelijk in contact kunnen worden gebracht met deskundigen worden besproken met praktische oplossingen zoals ‘werkgroep-vouchers’ tot meer abstracte discussies over hoe ‘diversiteit’ kan worden geconcretiseerd.

Met nog uitwisbare pennen worden de stroomdiagrammen en organigrammen inmiddels uitgetekend. Over een maand komen we weer bij elkaar om deze tekeningen met meer detail te bespreken. Hiervoor hebben we onszelf huiswerk gegeven om ‘proefvragen’ te bedenken waarmee we de kenniskanalen gaan testen. En wij, het organisatorische team van de G1000, naast het denkwerk en acties om de ideeën in een plan van aanpak te gieten, roepen alvast op:

Beste kennisdragers van Nederland! Zijn jullie klaar voor een aanstormende nationale dialoog, waarbij al jullie ervaringen, kennis, onderzoeken, gedachten en twijfels nodig gaan zijn, om de breedte en diepte in te gaan op de hoofdvraag: “Hoe ziet onze landbouw er in de toekomst uit?”